marți, 5 februarie 2013

timpul ne schimba.


Timpul. Timpul are putere. Relativitatea lui continua sa ne uimeasca in fiecare zi. 10 de minute asteptand autobusul par o eternitate comparate cu 10 minute in compania celui mai bun prieten.

Dar timpul are putere si in alt sens. El schimba oameni, vindeca rani si destrama prietenii.

Vorbeam acum cateva zile cu un prieten despre cat de mult se schimba oamenii in decursul trecerii anilor. Oameni, care iubeau muzica, ajung sa ignore sunetele. Oameni, care iubeau poezia, trec cu vederea cuvintele. De ce?

Unii dau vina pe stres. Altii dau vina pe viata aglomerata. Dar, oare nu suntem noi responsabili de efectul pe care il are timpul asupra noastra?

Scoala, banii, "socializarea" pe internet, televizorul si alte distrageri se lupta pentru o particica din timpul nostru. Dar niciuna dintre aceste activitati nu pot sa ne fure timpul. Suntem noi cei care optam sa vindem timpul, timpul dedicat odinioara lucrurilor care ne hraneau sufletul. Suntem noi cei care alegem cum ne va schimba timpul.

cum ne schimba timpul

La fel cum vantul sculpteaza stancile, in ani si ani, putin cate putin, si timpul, indiferent ca vrem sau nu, ne schimba. Daca ne schimba in bine sau in rau depinde foarte mult de influentele pe care le avem in jur. Chiar daca ne place sa credem ca avem controlul absolut asupra a ceea ce gandim si facem, nu e in totalitate asa.

O bine-cunoscuta vorba spune: "Spune-mi cu cine te-nsotesti, ca s-ti spun cine esti". La o prima vedere tragem concluzia ca prietenii ne influenteaza ... si asa este. Dar, oare, numai prietenii ne modeleaza gandirea si, ulterior, comportamentul? Nu ar putea sa ne influenteze si ceea ce vedem, ceea ce ascultam sau ceea ce citim? Raspunsul este evident.

Suntem o sculptura in mainile timpului, dar nu o sculptura oarecare. Avem dreptul de a decide ce unelte va folosi artistul in desavarsirea operei sale. Vom alege sa foloseasca unelte care ne vor face mai buni (influente pozitive)? Sau vom alege sa folosesca unelte care ne vor face mai putin buni(influente negative)? 

Despre influente ar mai fi o gramada de cuvinte de spus, dar poate intr-un articol viitor.




5 comentarii:

  1. Timpul isi cere tributul sau. Vrem nu vrem el isi face treaba. Dureros e ca este singurul pe care nu putem sa-l aducem inapoi. Timpul ori il folosim la maxim ori il pierdem. Depinde de noi cum il folosim.
    Bravo Adi. Interesanta sinteza...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Costel.

      Exact asa e. Daca nu il folosim cum trebuie, il pierdem.

      Ștergere
  2. Timpul este scurt si inaintat...Se observa parca pe ziele ce trec asa rapid, totul este intr-o continua miscare accelerata...

    Imi mai amintesc de o vorba : "Timpul nu trece cum trece el, timpul trece cum ni se pare" ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si ajungem la concluzia ca, de fapt, nu timpul este cel care ne schimba, ci optiunile noastre in materie de prieteni si cunostinte. El, timpul, face ce face demult, adica trece fara intoarcere...

    RăspundețiȘtergere