vineri, 22 martie 2013

promit.


Ti s-a intamplat sa-i spui unui prieten ceea ce ti-ai propus? ... Poate in mintea ta totul se rezuma la o idee cu potential, nimic serios. Timpul a trecut ... si cand te-ai reintalnit cu prietenul respectiv, din vorba in vorba, discutia a ajuns la "ideea ta". Hmmm ... da ... ideea ta. Nu ai facut nimic referitor la ea. Pentru tine era doar o idee, dintre multele pe care le ai, dar prietenul tau nu a inteles-o la fel. Am trecut recent printr-o situatie asemanatoare. Sentimentul nu e prea placut.


Uneori ni se pare ca cei cu care vorbim nu asculta. De exemplu, acum 3-4 zile ii povesteam unui prieten despre o emisiune interesanta care urma sa fie difuzata intr-o duminica dupa-masa. Nu parea prea interesat, nici nu dadea impresia ca asculta ceea ce spun. Dupa cateva zile ne intalnim si ma intreaba "Ai vazut emisiunea? ... Ce interesanta a fost!". Concluzia: nu stim niciodata cu ce raman ceilalti din discutiile pe care le purtam.

Depaseste asteptarile! Dupa "uriasa" mea experienta e mai bine sa iti iei o marja de eroare atunci cand promiti ceva. In felul acesta vei evita sa-i dezamagesti pe ceilalti, iar daca vei reusi mai mult, acel surplus va fi remarcat.

Cuvinte alese cu grija. Odata ce realizezi ce efect au cuvintele asupra celorlalti, iti dai seama cat de important este sfatul "gandeste inainte de a vorbi". Daca arunci cu vorbe incoace si-ncolo nu numai ca ai putea provoca "rani", dar ai putea sa-ti pierzi din credibilitate, respect si chiar reputatie.

Din intamplarile de mai sus am invatat o lectie pe care sper sa nu o uit prea curand. Promisiunile au greutate in ochii celorlalti. Dar nu numai promisiunile, ci si simplele "planuri" pe care le facem cu voce tare.

Vreau sa inchei cu un citat foarte interesant:
"Oamenii ma intreaba de ce e asa de greu sa ai incredere in ceilalti, iar eu ii intreb de ce e asa greu sa tii o promisiune."

Un comentariu:

  1. Hmmmm...frumos, si in acelasi timp, sensibil, delicat...Se pare ca e ceva ce a lasat o urma, o umbra...

    RăspundețiȘtergere