luni, 11 februarie 2013

puterea de a spune ceea ce gandesti.


"Speak your mind even if your voice shakes."
// Maggie Kuhn
... o putere pe care putini o detin, iar dintre cei care o poseda putini stiu sa o foloseasca in modul  potrivit. Expresia in engleza reda mai mult decat cea romaneasca. Parca, prin sunetele pe care le producem cand o rostim ("speak your mind"), exprimam ce inseamna cu adevarata a spune ceea ce gandesti: caracter.



caracter.

Taria de caracter, sau puterea de a sta ferm pe pozitie si a-ti sustine ideile, puterea de a gandi diferit, nu poate lipsi din arsenal daca vrei sa spui ceea ce gandesti. Ne pasa prea mult de "ce-o sa zica" cei de langa noi daca actionam sau gandim intr-un anume fel. Si astfel incepem sa traim pentru ceilalti, incepem sa spunem ceea ce vor sa auda doar pentru a-i pastra aproape si pentru a ne incadra in peisaj (sau in turma - ca sa fiu un pic mai rau); acesta este cel mai sigur drum spre o viata "mizerabila".

"Silence speaks when words can't"
// Unknown

Winston Churchill a spus: "Ai nevoie de curaj pentru a te ridica si a vorbi. Tot de curaj ai nevoie pentru a sta jos si a asculta." E adevarat, poate fi o dovada de curaj sa stai si sa asculti, dar adevarata provocara este in a alege cand sa vorbesti si cand sa "taci" (poate un pic cam dur cuvantul). Si asta ma aduce la un alt citat: "Cand vorbesti, pur si simplu repeti ceea ce deja stii. Daca asculti, ai putea invata ceva nou".
In opinia mea de la fiecare persoana avem ceva de invatat. E greu sa asculti cand cineva te critica. Dar, daca te gandesti la motivele din spatele cuvintelor, parca le "inghiti" mai usor.

E nevoie de putere si curaj pentru a "fi tu" si a spune ceea ce gandesti, dar e nevoie de si mai mult curaj si rabdare pentru a asculta si a incerca sa extragi ceva bun din orice.

3 comentarii:

  1. e frumos sa spui ceea ce gandesti, insa cateodata trebuie sa te gandesti de 2 ori inainte sa spui ceva, ca sa nu lezei pe cineva sau etc...Imi vine in minte si citatul: "Si a tacea, e o arta" sau: "Daca taceai, filozof devenai" . E foarte bine sa spunem ceea ce gandim sau credem despre cineva, sau despre ceva, persoanele care nu au acest CURAJ la varsta adolescentei, atunci cand tinerii se simt cei mai puternici sau ca orice tanar, care se simte mai "revolutionar", in viitor, nici pe atat nu vor spune ceea ce gandesc sau simt, iar asta se observa pe caracterul persoanelor...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Raul, e foarte important CAND vorbesti.

      In ce priveste varsta adolescentei, sunt unii tineri care sunt destul de timizi in adolescenta si care isi formeaza caracterul mult mai tarziu. Dar intr-adevar BAZELE a ceea ce devii atunci se pun.

      Ștergere
  2. Asta e o problema a noastra a romanilor, ca nu stim sa spunem ce gandim, si nici sa facem ce simtim ca trebuie.

    Intr-adevar, e nevoie sa invatam sa gandim singuri (sa nu ne lasam manipulati) si sa ne aparam parerile verbalizandu-le.

    Si da, nu strica sa reamintim asta atat noua insine, cat si celor din jur!

    RăspundețiȘtergere