joi, 6 iunie 2013

fiecare facem alegeri, insa partea grea este sa traim cu ele.


Cu ceva timp in urma am vazut un film foarte profund,  preserat cu adevaruri fundamentale, adevaruri de care ne lovim in fiecare zi, uneori fara sa ne dam seama. Unul dintre acestea este consecinta alegerii. Vorbesc despre alegerile pe care fiecare le facem in viata. De la alegerile mici, cum ar fi gusutul inghetatei pe care o savuram intr-o zi caniculara de vara (apropo se cam lasa asteptata vara), pana la cele mari (cum ar fi ce vom face in viata), viata e rezultatul ecuatiei alegerilor.


Una dintre frazele care mi-a ramas in minte din acel film este urmatoarea: "In viata fiecare facem alegeri, insa partea grea este sa traim cu ele." Daca nu ne convine rezultatul ecuatiei vietii, putem schimba variabilele. Din nefericire, unele variabile odata alese ne vor influenta existenta pentru totdeauna.

Fiecare este responsabil de alegerile sale, iar, la un moment dat, aceste alegeri ajung sa cantareasca foarte mult (nu ma refer la alegerea gustului inghetatei). Un citat spune: "We make our choices, then our choices make us". Sa ne gandim, de exemplu, la prieteni. Noi alegem pe cine lasam sa se apropie de noi. Dar apoi, fie ca vrem fie ca nu, ajungem sa folosim aceleasi expresii, sa facem aceleasi lucruri si pana la urma sa gandim ca si ei. Vestea buna e ca aceasta variabila este una dintre cele pe care le putem schimba.

Poate a iesit un pic prea trist articolul, insa ar trebui sa privim partea plina a paharului. Daca facem alegerile corecte vom ajunge sa iubim matematica, sa iubim rezultatul ecuatiei vietii noastre. Asadar, data viitoare cand   luam o decizie importanta in viata ar trebui sa ne oprim 2 minute si sa ne intrebam: "In ce fel imi va influenta aceasta decizie viata? In ce fel ma va schimba?".

P.S. Filmul despre care am vorbit la inceputul articolului este "The Words" (cu Bradely Cooper)






2 comentarii:

  1. Îmi place ideea asta: viaţa e în mâinile noastre, suntem creatorii lumii noastre. Scriam la un moment dat ca "trebuie sa ne asumam responsabilitatea destinului nostru" cam pe aceeasi idee cu N. Titulescu care spunea ca "destinul e scuza celor slabi şi opera celor tari".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine spus, Radu. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce facem in viata, deoarece intr-o anumita masura asa e: destinul "e opera" noastra.

      Extrem de adevarate cuvintele lui Titulescu.

      Ștergere